You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Cât de importantă este curățenia și igiena în școli, grădinițe și alte spații unde copiii își desfășoară activitățile?

Un copil are o imunitate mai scăzută decât un adult, organismul celui mic fiind mult mai ușor afectat de acțiunea microbilor patogeni sau a produșilor toxici ai acestora.

  • MARTI 10.03.2020 - 10:01
  • Admin
Cât de importantă este curățenia și igiena în școli, grădinițe și alte spații unde copiii își desfășoară activitățile?

Pentru a nu spune că întrebarea anterioară este total lipsită de sens, consideram că este foarte important ca spaţiile în care trăiesc, învaţă şi se joacă cei mici, trebuie să fie curăţate şi dezinfectate.

Nu de puține ori, părinții se plâng că proprii copii se îmbolnăvesc mai ușor în colectivitățile școlare, în special în perioadele reci ale anului, pentru că răspândirea virusurilor este mult mai rapidă decât în atmosfera exterioară. De aceea, pe lângă conștientizarea că un mediu curat este foarte important pentru copii, se impune ca atât cei mici cât și adulții să fie bine informați și educați cu privire la importanța curățeniei pentru sănătate.

O curățenia generală cuprinde îndepărtarea prafului și a pânzelor de păianjen, aspirare, curățarea și igienizarea dulapurilor, băncilor și scaunelor, igienizarea saltelelor, mochetelor, pardoselilor, spălarea geamurilor, ștergerea ușilor, tocurilor, caloriferelor, corpurilor de iluminat, igienizarea grupurilor sanitare. Cu toate acestea, un mediu curat vizual nu reprezintă neapărat un mediu total igienic. Putem lua în calcul două motive: substanțele chimice din produsele de curățenie pot provoca diferite patologii (respiratorii, alergice, nervoase, etc.), cât și bacteriile sau viruşii care se află în aer sau în locuri mai puțin accesibile. De aceea, o curățenie perfectă înseamnă și purificarea aerului în profunzime, aer ce poate conține alergeni, bacterii sau viruşi.
Pentru protejarea copiilor în colectivitate, tratamentul cu ozon este solutia optimă, rapidă și eficientă, dezinfectând suprafețele cu care copiii intră în contact, eliminând bacteriile, microbii, virușii, având de asemenea și efectul de dezodorizare în încăperile ozonizate, pentru a respira un aer curat, recomandarea fiind ca procedeul de ozonizare să se repete la 30 de zile. Statistic, este dovedit că printre bacteriile și virusurile distruse de ozon regăsim:  E-coli, Listeria, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Polio virus 1,2, 3, Cryptosporidium, Legionella, Hepatitis A, HIV.


Pe fondul apariţiei noului virus COVID - 19, este important să conştietizăm că mediul ambiental în care ne desfăşurăm activitatea zilnică, trebuie să fie în permanenţă dezinfectat, aerul purificat, iar în condiţiile în care acest virus este existent in zonele de interacţiune zilnică, tratamentul cu ozon poate neutraliza complet efectele răspândirii acestuia.

Desigur, pentru anumite unități de învățământ asemenea proiecte de curățenie sunt irealizabile dacă nu chiar fanteziste, în țară existând sute de școli care nu au deloc apă curentă sau apa potabilă nu este corespunzătoare din punct de vedere microbiologic. Însă, ar trebui să înțelegem, cu toții, că sănătatea și menținerea unui sistem imunitar puternic sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, mai ales când vorbim de perioade atât de importante de dezvoltare din viața copiilor.

Esti administrator sau director general?

Ești responsabil pentru sănătatea angajaților tăi!