You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Dezinfectarea împotriva Covid-19 în atelierele de croitorie

Datorită densității mari de persoane care lucrează în locațiile respective, atelierele de producție reprezintă adevărate surse de contaminare cu virusul care determină COVID-19

  • LUNI 16.03.2020 - 12:31
  • Admin
Dezinfectarea împotriva Covid-19 în atelierele de croitorie

Atelierele de croitorie reprezintă în această perioadă, în care coronavirusul se răspândește agresiv pe toate continentele, surse de contaminare cu virusul SARS-CoV-2, datorată persoanelor care operează în aceste locații și care sunt expuse, pe întreg traseul de la și până la locul de muncă, precum și a materialelor, echipamentelor și obiectelor existente, ce reprezintă surse de răspândire a acestui virus.

COVID-19 are o perioadă de incubație între 5 și 14 zile. Virusul se poate transmite de la persoană la persoană, prin contact apropriat, distanța fiind una de 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte, potrivit specialiștilor epidemiologi.

Însă, sunt și alte moduri, prin care afecțiunea COVID-19 poate fi transmisă, fie prin atingerea unor suprafețe contaminate, iar apoi atingerea feței, ochilor, a nasului sau a gurii, dar este posibilă și transmiterea de la persoane care nu prezintă simptome. De asemenea, este periculos contactul cu persoane care sunt bolnave şi care strănută sau tuşesc.


Cât rezistă virusul pe suprafeţele exterioare?
Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează că 2019- nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult.

Aplicarea corectă a metodelor de curățenie a suprafețelor, obiectelor și echipamentelor poate realiza o decontaminare de 98-99%, foarte aproape de cea obținută prin dezinfecție dar nu înlocuiește dezinfecția propriu-zisă.

În ultimii 10 ani, datorită reglementărilor privind utilizarea ozonului ca și agent de eliminare a virusurilor, bacteriilor și agenților patogeni, în locul compușilor chimici, utilizarea acestuia pentru dezinfectarea obiectelor, echipamentelor de lucru, materialelor, suprafețelor, s-a dezvoltat puternic.

Ozonizarea reprezintă o metodă eficientă ca și costuri, ozonul fiind singurul oxidant care poate atinge nivele maximale (peste 98%) de distrugere a virusurilor, bacteriilor și a agenților patogeni fără a afecta materialele pe care le curăță sau sănătatea personalului.

Ozonul în formă gazoasă are aplicații pentru multe zone, atât din industrie cât și din viața de zi cu zi, de la dezinfectarea încăperilor până la sanitizarea materialelor, echipamentelor și accesoriilor, precum și a obiectelor din încăperi.

Singurii factori care influențează nivelul de sanitizare utilizând ozonul în stare gazoasă, sunt timpul de aplicare al ozonului, gradul de umiditate din încăpere și concentrația de ozon pe suprafață.

Toate acestea evaluate și calibrate corect, demonstrează, că indiferent de industria în careeste utilizat, ozonul este foarte eficient ca dezinfectant pentru diverse suprafețe.


În concluzie, putem spune că ozonul are un viitor strălucit în ceea ce privește sanitizarea suprafețelor ce pot fi afectate de virusul SARS CoV-2. Este mai eficient decât compușii chimici tradiționali și oferă posibilitatea de a reduce costurile cu energia și cu dezinfectantii chimici, utilizați în procesul de sanitizare, având capacitatea de a pătrunde în toate zonele din încăperea dezinfectată.

 

Esti administrator sau director general?

Ești responsabil pentru sănătatea angajaților tăi!